clic pe logo

 siglaROKU

joi, 29 aprilie 2021

Roua de toamnă

 


Roua de toamnă*

Corneliu Traian Atanasiu 


lecția de dans –

petala crizantemei

cu prima brumă

 

            Cînd e vorba de haiku trebuie să te aștepți ca elementele care îl compun să fie înzestrate cu o mobilitate de invidiat. Să fie gata oricînd să-și asume o altă identitate. Să se metamorfozeze prin simpatie devenind altele. Și să ia mereu, după contextul în care se află, lecții de dans sau, înfiorate, să se schimbe-n cuvinte: înfiorare  - / o petală de cireș / cade-n agendă.

Cînd notațiile pe care autorul le culege sînt îndeajuns fasonate, făptura lor devine abundent semnificativă. Capătă deodată libertatea de a evoca simultan un evantai de înțelesuri, noime și tîlcuri. Cioplind în piatră se detașează, fără să se dezică, și de truda ocnașului, și de arta sculptorului și evoluează către o vocație în care totul pare să fie o predestinare, o chemare, o misiune. Ceva cu care te confunzi și care te împlinește. O imagine a destinului. Cine și-o asumă este asemenea apei care cizelează piatra: cioplind în piatră - / pârâul duce la vale / scânteile. Pîrîul face oficiul firesc de a promova acest efort titanic. Îl face profitînd de o anume corespondență lingvistică și de colaborarea fizică a luminii reflectate. Toate scînteierile apei nu sînt decît fascinante ecouri, metamorfoze ale scînteilor țîșnite din amnarul primordial.

Uneori, totul pare să fie gata să intre în rolul pentru care stihiile au pregătit deja montajul: asfalt după ploi - / stau să cadă frunzele / în clarul lunii. Și micile făpturi nu pregetă să facă ore suplimentare pentru a însufleți cadrul:  teatru de vară - / câțiva greieri rămași / peste program.

E adevărat, unele fapte sînt surprinse și adunate-n agendă, dar pentru asta sînt mii de altele care fac clipă de clipă repetiții asidue: se ridică ceața - / în cădere o nucă / trezind ciorile. Și nimeni nu le înregistrează: zbor de cocor / peste mătasea-broaștei - / dirijând tăceri.

            Dar lucrurile se echilibrează totuși și cele surprinse deja au forța magică de a suplini lipsurile: cină pe balcon - / îndestulați de mireasma / caprifoiului. Iar în momentele prielnice pașii noștri se resimt:  moină peste tot - / fiecare pas pe drum / tulbură cerul.

            Și dacă ni se pare că nimic nu durează destul: satul strămutat - / peste prispa cu greieri / aceleași stele, cîteodată simțim că parcă am îmbunat și convertit stihiile să consimtă la nevoile noastre mărunte: doar paragină - / de veghe luna plină / măturând casa. Să-și împletească glasul și lumina cu bezna și stridența noastră: scârțâie poarta - / în ecou un greiere / deschide seara; candela stinsă - / gutuia din fereastră / mai priveghează.

            Oricînd, parcursul nostru poate oferi prilejul unor neașteptate convertiri: margine  de drum - / o sânziană sporind / numărul stelelor. Asta însă doar atîta vreme cît, oriunde-am fi, ne păstrăm deschiși spre lumea mereu eterogenă, dar gata să ne fie aproape: iar printre străini - / strâns în mănușă / fulgul și molia. Și asta pînă-n cea din urmă clipă:        

pregătit de drum -
ramura liliacului
închide poarta


______________________________

Mona Gheorghe - Teatru de vară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu