clic pe logo

 siglaROKU

vineri, 17 iulie 2020

Valul vine, valul pleacă

















Valul vine, valul pleacă*

 Corneliu Traian Atanasiu

            Am grupat o secvență de cinci poeme la începutul volumului. Cînd am revenit asupra lor, mi s-au părut, toate împreună, o relatare plină de un optimism bine temperat a încă unei zile în care te reîntîlnești cu lumea fireștilor minuni. Cu lumea care parcă te aștepta loială dar sobră, fără entuziasme de prisos: întâlnire-n zori – / prin fereastra deschisă, / florile de prun. Văzîndu-și de treabă tocmai pentru a-și manifesta solidaritatea printr-o diversitate complementară de preocupări:  zi de vizită – / de pe treptele ude / coboară un melc; Buna Vestire – / în poartă, bătrânii / joacă table, de la mirabila buburuză: linişte adâncă – / prin geamul spart coboară / o buburuză, pînă la umilul cerșetor: o floare de prun / se opreşte-n pălăria / cerşetorului.

            Nici nu-i de mirare, drujbei care defrișează codrii i se opune secera magic-recuperatoare a lunii care nutrește noapte de noapte seva altei păduri: secera lunii – / împrejurul ciotului / lăstari cu muguri. Chiar antagonice fiind, ființele sporesc într-o armonie lipsită de vrajbă: prunii în floare – / păianjenul îşi ţese / o altă pânză. Și nu poți ști niciodată dacă în fapta lor este o unanimă tandrețe sau o rapace acaparare: capătul străzii – / liliacul îmbracă / zidul părăginit. Iar pilda lucrurilor și ființelor trăind în devălmășie nu rămîne fără ecou. Cititorul o adoptă fără rezerve:

 

după cutremur –

adunând în palme

petale de cais

 

            Nici vorbă ca totul să fie însă încheiat printr-un echilibru dulceag și definitiv. Prospețimea lumii e perpetuă și echivocă – fragilitate și cruzime laolaltă. Fiecare poem este încă un prag de trecut în dinamica neașteptată a vieții: cireșe amare – / îmbrac doar cu gândul / rochia albă. Regretele și renunțările se împletesc cu eroice și iscusite transfigurări:  noapte fierbinte – / pe tavan, umbra lunii  / ia formă de nor. Și cursul vremii le aduce celor care le așteaptă compensații alinătoare:

stea căzătoare –

bebelușul încearcă

primii pași

 

și chiar surpriza unor urgii virtuale convertite mirabil la echilibru lăuntric: oprire pe pod –  / frunzele arţarului / ard fără flăcări.  

            Alteori, un eveniment neașteptat te derutează: după ploaie - / pe telefon deodată / un mesaj de-adio. Și nu doar pe tine: noiembrie –  / din baltă răsare / o lună bolnavă, lucrurile se adună, se amplifică și-ți țin isonul:  ziua morților – / un zmeu purtat de vânt / spre nicăieri. Începi să te confunzi cu lumea-n declin: ţărmul în ceaţă – / refluxul târăşte / epava în larg. Și totuși ceva rămas undeva-n rezervă, o responsabilitate neștiută, ține piept restriștei, te cheamă înapoi:

 

aniversare –

la ușa mea un câine

fără stăpân

 

Există desigur în volum și tristeți tonice. Formulări care rotunjesc un gînd și lustruiesc cuvintele pînă la a obține un șirag de mătănii ale resemnării. Le poți prefira printre degetele mîinii cu un curaj contemplativ mai presus de dimensiunea lor măruntă. Aparent insignifiantă. Sînt pline de o energie spirituală revigorantă.

Imaginile sînt mai mereu unele atinse de patina vremii:  din nou acasă –  / pe soba fără tăciuni / ceașca ciobită. Dar, în tristețea lor rămîne nepieritoare amintirea reconfortantă a unor vremuri ale plenitudinii, cărora sufletul tău le va ține mereu partea. Și le va recunoaște, la fel de tenace, și în alte situații în care lucrurile singure își dau replica de parcă ar fi și ele, la fel ca omul, însuflețite de o neprecupețită generozitate.

 

cruce fără nume -

rămas de veghe

un măr stafidit

 

            Cîteodată, întunecimea nu mai e animată nici măcar de licărirea îndepărtată și rece a astrelor: nopți fără stele – / nimic din ceea ce știm / nu va mai fi, ce-ți mai rămîne de trăit? Nimic decît simplul fapt că o ființă gîndește, se îndoiește și totuși suportă, adăugînd uneori încă o mărgică în lungul șirag de mătănii:   Ajun de Crăciun – / păianjenul începe / decorarea.

            Alteori e vorba doar de o penitență liber consimțită și poate reciprocă:  față în față / niciun cuvânt de spus - / valul pleacă. Valul o știe mai demult și face asta cu o ritmicitate de invidiat.

            Mai e însă, aparent la îndemîna celor care nu sînt prea trufași, o cale de a îndura cu fruntea sus toate încercările soartei – umorul. Atunci cînd zaci voluptuos în hamac și aștepți în sfîrșit roadele trudei de-o viață, să accepți ironia soartei:

 

ziua recoltei –

din hamac se revarsă

grămezi de frunze


____________________________________

* Livia Ciupav - când pe-o frunză, când pe alta 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu