clic pe logo

 siglaROKU

vineri, 15 noiembrie 2019

Urma plugului


Urma plugului*

 Corneliu Traian Atanasiu

Ceea ce observă și notează autorul de haiku este ceva ce rămîne frapant dincolo de lucrurile și faptele perisabile: gunoieri plecând - / decupată-n zăpadă / urma sorcovei. Ceea ce salubritatea nu reușește să lichideze pe moment – o amprentă compromițătoare. Ceva care ne trezește o senzație ciudată și amestecată de neputință, de vagă rușine, de îndoială, de smerenie poate: floare de gheață - / caligraful își strînge / în mîini penița.
            Sigur că a spune mai puțin, în speță a evita să comentezi, înseamnă a da loc la mai multe sugestii. A lăsa cititorului un spațiu mai larg pentru a simți cum, între cele spuse, se strecoară și se amplifică-n surdină tot felul de efecte vibrante de cîmp: soba încinsă - / obiul de mătase / desfăcându-se. A lăsa gîndurile să toarcă leneș fire nebănuite din caierul fără sfîrșit al unei povești ce abia acum trebuie țesută și rețesută: plaja pustie - / castele de nisip în / zațul de cafea. Revizuită și poate reînțeleasă. Tîrziu, în alte circumstanțe și cu altă recuzită. Și, mai ales, imposibil și  amuzant de întreprins:

casă de piatră -
trei castele de nisip
îi țin drept pază

            Modul eliptic de a alătura doar două sintagme mizează totdeauna pe apropourile stîrnite de contextele cuvintelor:

urma plugului -
doar zefirul atingând
palma brăzdată

Truda plugarului lasă brazde și pe ogor, și în palma sa plină de bătături. Ambele sînt însă mîngîiate cu tandrețea stihial obiectivă a zefirului. E cumva și o consolare sau doar o împărtășire a aceleeași soarte adoptive și pentru acela care doar scrijelește albul paginii ?

_____________
*Bea Hurmuz - Parfumul freziei




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu