clic pe logo

 siglaROKU

sâmbătă, 23 noiembrie 2019

Lecția de zbor



Corneliu Traian Atanasiu

            Un haiku este în aparență o simplă și spontană observație a unui fapt: după furtună – / vechea fântână secată / se umple de stele. O notație succintă și nevinovată. Pentru cine nu e dispus să simtă că e vorba de o contragere premeditată. De o eliminare deliberată a comentariului. Și o privilegiere a sugestivității. În cele din urmă, rezultatul este o perspectivă anume, o viziune aparte. Faptul a fost ales din mulțimea de efecte mai mult ca sigur catastrofale ale furtunii. Autorul s-a hotărît să ignore și să reziste deprimării unanime. Să vadă un nou și promițător început – o oglindă în care stelele se văd iarăși.
            Cu aceeași așezare care evită perspectiva descurajării prea grăbite el poate obține o abordare mai tonică a situației:  cerul plin de nori – / soarele de ieri ascuns / într-o gutuie. Seninătatea devine una de deasupra norilor vremelnici. O viziune în care uneltele potențialilor uneltitori se transfigurează în flori ale împăcării: vecini învrăjbiți – / pe răzorul necălcat / numai toporași.
            Este un punct de vedere care-și permite să vadă în ceea ce se întîmplă nu o rivalitate ci o emulație benefică:  afară ninge – / zăpada la întrecere / cu aluatul. La urma urmei, poate că totul e doar o imitație aproape sacră a lucrurilor care s-au petrecut la începuturi: afară ninge – / mama întinde pe pat / așternuturi noi. De ce n-ar putea fi imitat și modelul domestic în ceruri: vântul întețit – / vârfurile brazilor / măturând norii. Puțin optimism ne poate insufla oricînd și un ram umil care ignoră candid opreliști vrăjmașe: gardu-nălțat cu / înc-o sârmă ghimpată / creanga tot trece.
            Și, dacă ni s-a părut că trebuie să privilegiem cuvîntul scris pentru povața lui prețios-pretențioasă, tot un haiku reface ghiduș echilibrul:

răsărit de soare –
noaptea se ascunde
în călimară

Există în sufletul nostru un tropism  care ne poartă pe aripile închipuirii către prospețimea luminii și generozitatea căldurii: lecția de zbor – / puiul se-nalță până / își pierde umbra.

____________________________
*Manuela Dragomirescu - Întâia brumă






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu