clic pe logo

 siglaROKU

duminică, 3 aprilie 2016

GÂNDURI JAPONEZE – JAPANESE THOUGHTS de Ana Drobot


Am primit, în urmă cu două zile, cartea poetei Ana Drobot. Am fost tentată să o citesc, mai ales că ştiam cum scrie şi ce rezultate are.

 https://1.bp.blogspot.com/-5mJzkScIKeI/Vv1cLXoIVPI/AAAAAAAAJ7Q/OStSApajsUo3g4FsxROtJMmgjxG3F4LRw/s1600/copert%25C4%2583%2BDrobot.jpg
Cartea, apărută recent la Editura Argonaut, cuprinde 50 de haiku-uri cu care a participat la concursuri în ţară şi peste hotare, majoritatea fiind apreciate. În ultima parte sunt foto-poeme, unii le numesc haisha/ haiga, lucrări artistice formate dintr-un haiku scris pe o fotografie.
Primul parte a cărţii este formată din haikuurile grupate pe anotimpuri, aşa cum se obişnuieşte în cărţile de haiku. Fiecare poem este prezent cu o traducere în engleză sau franceză (depinde de ţara în care a fost publicat haiku-ul) şi unele dintre ele sunt însoţite de comentarii.
Mi-a atras atenţia un poem de toamnă, necomentat, publicat în brass bell: a haiku journal la tema morning.   

dimineaţă –
o frunză uscată
coboară din autobuz

            morning –
            one dry leaf
gets off the bus

            Următoarea parte este formată din Momente. Temele sunt: noaptea, acasă, călătorii, dimineaţa, alte călătorii, afriku.

            De aici, am ales:
           
            furtună de vânt –
nici un drum înapoi
spre tinereţe

windstorm –
no way back
to youth
 (the Shiki Monthly Kukai, sept, 2015, locul al doilea)

noapte –
toţi prietenii mei
sunt negri

night time –
all my friends
are black

(Africa Haiku Network, feature for 25 08 15)

Comment:
One bloody hell of haiku justifying the potency of blackness or darkness. Perhaps iterating the fact that all color types both human and nature blends to one point of blackness when we finally pass on.

Ultima parte, Haiga, conţine foto-haiku (haiga) publicate ca urmare a participării la concursul lunar organizat de Wordl Haiga Associations sau publicate în revistele Daily Haiga, Prune Juice  şi Wild Plum.

Cei care doriţi să citiţi sau să vedeţi mai multe creaţii ale Anei Drobot sunteţi invitaţi să accesaţi blogurile Prezenţeromâneşti, ROMANIAN KUKAI, Librăria RoKu, sau să luaţi legătura cu autoarea. Cartea conţine 50 de haiku-uri şi 20 de haiga şi are aspect deosebit de plăcut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu