clic pe logo

 siglaROKU

miercuri, 25 ianuarie 2012

Antologia „HAIGA - Pictură la poezie”Antologia „HAIGA - Pictură la poezie” a apărut la Editura Asociaţiei Francofone de Haiku

Această antologie bilingvă (franceză/engleză) ilustrează o sută de poeme haiku aparţinând unui număr de o sută de poeţi din 15 ţări: Franţa, Elveţia, Belgia, Ţările de Jos, Germania, Polonia, România, Bulgaria, Italia, Letonia, Suedia, Moldova, Japonia, Canada şi Statele Unite.

Profesorul Itô Isao de la Universitatea din Aichi, Japonia are un cuvânt înainte. Prefaţa este scrisă de Jean Antonini, directorul revistei de haiku „GONG”.

Ion Codrescu, autorul acestei antologii, locuieşte în Constanţa. El a urmat cursurile cu maestrul japonez Ryuhei Nishiyama. Ion Codrescu predă desenul într-o şcoală de artă şi istoria artei la Universitatea Ovidius din Constanţa.

În 1992, a fondat la Societatea de Haiku din Constanţa şi revista Albatros/Albatross, care a apărut timp de zece ani, sub conducerea sa, în română şi engleză. A fost organizatorul Festivalului Internaţional de Haiku la Constanţa, ediţiile 1992 şi 1994.

Între 2004 şi 2007, a editat şi publicat în engleză revista internaţională de haiku Hermitage. În 2007, Ion Codrescu susţine teza de doctorat la Universitatea Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti: „Imagine şi text în pictura haiga în Japonia şi în Occident”.

Este autorul a douăsprezece cărţi publicate în Franţa, Ţările de Jos, Marea Britanie, Slovenia şi România.

Poemele lui, proza sa poetică şi eseurile sale au obţinut numeroase premii în Marea Britanie, Japonia, Statele Unite, România, Franţa, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru. Scrierile sale au fost publicate în reviste şi antologii în nouăsprezece ţări.

În acelaşi timp, ca artist, a ilustrat mai mult de o sută de cărţi şi reviste.

Operele sale se găsesc în colecţii particulare şi ale statului în mai multe ţări (Muzeul Setagaya, Muzeul Literaturii Prefecturii Gunma, Japonia…) Ca urmare a expoziţiei sale de haiga din Lyon (Franţa) în octombrie 2010, pentru festivalul de Asociaţiei Franceze de Haiku, a realizat o primă carte editată de AFH în ianuarie 2011.

Autorii români selectaţi de domnul Ion Codrescu sunt următorii (în ordine alfabetică):

David Alexandru
Ana Maria Bezem
Adrian Briedis-Macovei
Cornel C. Costea
Magdalena Dale
Letiţia Lucia Iubu
Florentina Loredana Dalian
Patricia Lidia
Vasile Moldovan
Cristina-Monica Moldoveanu
Ecaterina Neagoe
Radu Patrichi
Virginia Popescu
Ion Răşinaru
Vasile Spinei
Eduard Ţară
Ion Untaru
Laura Văceanu

Menţionez că textul de faţă este traducerea postării artistei franceze Graziella Dupuy pe blogul personal.

Adresa blogului:
http://grazielladupuy.over-blog.com/article-haiga-peindre-en-poesie-97591190.html

Mai menţionez că Graziella mi-a trimis link-ul la prezentarea pe care a făcut-o pe youtube şi că de acolo am aflat despre carte. La scurt timp, am citit prezentarea făcută de Florentina-Looredana Dalian, cea care avea cartea, implicit lista autorilor români antologaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu