clic pe logo

 siglaROKU

miercuri, 13 iulie 2022

Soare răsturnat

 


Soare răsturnat*

 Corneliu Traian Atanasiu

            Cînd scrii haiku, ești mereu atent la potențialul aluziv al cuvintelor. De cele mai multe ori, chiar dacă ți-ai ales o rută premeditată, aluziile te derutează și preiau controlul. Și bine fac, pentru că găsesc trasee de departe mai interesante. Calendarul bătut în cuie al bunicii este baza ei de date, sărbători și felurite evenimente. Depășită cu totul însă de bazele de informații acumulate în mediul virtual. Informații cantitativ uriașe, în expansiune, flexibile, gata mereu să fie înlocuite sau prelucrate.

 

baza de date –

calendarul bunicii

bătut în cuie

 

Contemporan al erei digitale, te uiți cu un zîmbet îngăduitor la obiceiul desuet de altădată. Dar și la expresia care se perpetuează cu succes.

          Dedulcit la sensul figurat al cuvinteleor și expresiilor, îți place să lași sugestiile să spună lucruri năzdrăvane. Cu atît mai autentice cu cît sînt mai incredibile. Să pui pe seama ploii de toamnă scurtarea zilelor.

ploaie de toamnă -

pic cu pic zilele

intră la apă

 

          Continuînd în această perspectivă, interpretarea evenimentelor devine una de poveste: tunet în noapte - / neunsă câteodată / poarta raiului. Una care împletește registrele veridicității cu ale verosimilului. Și, în spiritul ironiei, cu puțin noroc, piatra căzută din cer nu e decît un test de maturație al pepenilor: grindină – / în câmp pepenii verzi / sună a copt. Admiși.

          E adevărat, și lucrurile și situațiile oferă din belșug motive pentru isprăvi de basm: bălți de ploaie - / noaptea toți pământenii / urcă pe stele. De ce să nu le crezi, preț de o clipă sau de un haiku? Și, dacă ești bărbat, fenomenele meteo, ceață bogată - / poarta casei seamănă / cu a vecinei, te pot scuza dacă greșești intrarea. Și te pot îndemna la recidivă.

          Dacă te-ai obișnuit prea mult cu tehnica suprarealistă a trucajelor cinematografice, poți fi condscendent și cu modelele vetuste ale generațiilor din secolele recent trecute, în care mijloacele erau de departe mai modeste:

 

ploaie de stele -

iar scapără bunicul

cremenea-n lulea

 

Erau vremuri în care ecranul se rezuma la soba încinsă: sat înzăpezit - / zânele și zmeii strânși / la gura sobei. Dar isprăvile, în ciuda recuzitei limitate, erau la fel de fabuloase: povești de iarnă - / jarul sobei bun pentru / potcovit purici. Și asistența nu era deloc lipsită de entuziasm:

la gura sobei -

în ochii nepoților

se aprind scântei

 

Vremuri cînd n-aveai cum s-ajungi la filmul de la mall, cînd vîntul te sechestra în casă: curți troienite - / doar vântul mai răzbește / până în pridvor. Și, oricum ar fi nins, bunica își făcea cu hărnicie norma: ninge liniștit - / caerul de lână / răsucit pe fus; ninge viscolit - / tot caierul de lână / răsucit în ghem.

          Degeaba așteptai căldura unor rînduri adunate pe hîrtie: grade sub minus - / scrisoarea din cutie / mult mai rece. Belșugul era cu semn invers: semne de belșug - / bunica numără / fire argintii. Doar astrul căldurii și al luminii răsărea fără tăgadă la fiecare masă, chiar în mijloc:

 

soare răsturnat -

mămăliga aburind

pe masa mamei

 

          O vreme, bunicul a mai îndeplinit încrezător ritualul ticăit din fiecare seară: optimism - / bunicul întoarce ceasul / în fiecare seară. Și a mai căutat-o pe bunica în album: bunic ațipit - / vântul caută în album / poza bunicii. Apoi, știrile de război s-au liniștit: știre de război - / în casa bunei mai țes / doar păienjenii.

          Nepoții au devenit și ei bunici înglodați în facturi: pierdere de timp -/ fata de la ghișeu / îmi dă doar facturi. Nici vorbă de fiori. Gata să creadă, ca liliacul, minunea din haiku: prima zăpadă - / liliacul alb crede / că-i primăvară. Sau consolîndu-se cu alegeri compensatorii: de mărtișor - / moșii își pot alege / altă babă.

          Un obicei nou îl așteaptă zi de zi sub cireș:

 

masa tăcerii -

sub cireșul amar

bunicul singur

 

Acolo-și mai amintește salba bunicii - / felii de măr la uscat / pe sfoara veche. Și de o lungă toamnă ploioasă - / pe sârma de rufe / vrăbii la uscat. Dar și de gînduri impenitente de demult:

 

ploaia de vară -

rochița rândunicii

pe gard la uscat


____________________

*Valerian Dincă - Soare răsturnat

 


 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu