clic pe logo

 siglaROKU

marți, 10 noiembrie 2020

Cireșe-amare

 


Cireșe-amare*

                                      Corneliu Traian Atanasiu                                        

Natura surprinsă în mersul său firesc se dovedește a fi pentru autoare contaminată de un mimetism uman, de o neprevăzută empatie. Printre notațiile obiective ale întîmplărilor de moment se strecoară imperceptibil apropouri cu mireasmă etică. O reținere sfioasă: Apus de soare – / vântul nu se-ncumetă / printre păpădii, un mic regret pentru un fapt inerent inevitabil: Fără vreo vină / sub talpa plugarului – / firul de iarbă, sau pentru o irosire fără martori sau beneficiari: Înflorind singur / peste gard liliacul - / umbră nimănui.

Și chiar dacă, în mod obișnuit, totul se petrece discret, fără reacții impresionante, tocmai tăcerea devine mai grăitoare:

 

Flori de măr căzând

pe sângele mielului –

cucul a tăcut

 

Cu aceeași rigurozitate sînt consemnate și schimbările de opțiuni și de comportament ale omului declanșate de izbucnirea impetuoasă a primăverii: Dincolo de geam / magnolia-nmugurită - / las baltă cititul. Poate cu o oarecare reținere gîndind la cei care nu-și pot permite această libertate: Bat clopotele – / parcă mai greu azi la plug / şi nicio rază. Și parcă și fluturii, prinși de beția însuflețirii, simt o vecinătate care-i dojenește ușor: Fluturi în horă / lângă coliba de lut – / cireşe-amare.

Anumite circumstanțe surprinse pe viu sînt oferite cititorului pentru a resimți fragilitatea și insignifianța existenței fie ea a omului: În podul şubred / căutându-mi trecutul - /  albină-n insectar sau doar a unui bob de rouă: Un bob de rouă – / soarele se înalţă / ameninţător.

Cînd e vorba însă de tristețile  nedeslușite care se înființează odată cu toamna, haiku-ul se oferă parcă să le facă mai expresive și mai incisive:  În vals cu vântul / prin câmpia săracă – / o libelulă. Și, dacă vîntul a deprins pînă și valsul, de ce să nu se joace, acolo unde omul nu mai face față, și de-a trenul:

 

Gară pustie –

vântul face o haltă

să ia un ciulin

 

La urma urmei, poate că frunzele căzute sînt o pildă demn de urmat pentru a scăpa de o penibilă demnitate statuar-sterilă: Frunze căzute – / statuia plângându-şi / nemurirea. O temă parcă reluată de la Blaga: Prin Valea Regilor cînd trec, / asemeni lor, împrejmuit de toată firea, / cu mîinile pe inimă, m-opresc / și stau așa, pînă la glezne / în aur răvășit. Ce lesne / ar fi să mi-l ridic din nou pe frunte, / dar nu mă mai aplec.

            Dincolo de pustiirea toamnei:  Deal fără turme - / cojocul ciobanului / paznic la stână, patina lucrurilor umane continuă o derivă a singurătății  fără speranță: Poarta-n ruină – / singur vântul năprasnic / o mai deschide. Și, pentru ca totul să fie încheiat, și spațiul domestic confirmă falimentul umanului: În pragul serii / gura sobei fierbinte – / jar stins între noi.

            În plină iarnă, săltați un pic peste nămeți mai rezistă urgiei doar uscăturile aproape mineralizate ale cîmpului: Părând neclintiţi / în calea viscolului – / ciulinii pe câmp. Și poate nădejdea pe care o mai ocrotim în suflet: Afară viscol – / în lumina candelei / liniştea rugii.

            Calea spre ce-a fost nu mai există:

 

Drumul troienit –

la casa părintească

nicio potecă

 

Căldura de demult e doar în rama amintirii: Lemne troznind – / deasupra căminului / vară-ntr-un tablou. Și cîinele simte că totul s-a dus odată cu sania copilăriei: Printre ruine – / câinele adulmecând  / urma saniei.

            Să fie totul doar această nostalgie după tot ce a fost și a pierit? Să fie o ciudată împletire între dor și înstrăinare?

 

Vechea-mi fotografie –

mi-e dor de străina din ea

privindu-mă galeș

 

            Rămîne să hotărască cititorul. Sau poate să se lase pradă echivocului.

_________________________________

 *Florentina Loredana Dalian - Deal fără turme


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu: