clic pe logo

 siglaROKU

vineri, 13 decembrie 2019

Noapte de noapte




Noapte de noapte*

Corneliu Traian Atanasiu 

            Nu trebuie să ceri haiku-ului ceea ce nu-ți poate oferi. Din contra, spiritul tău trebuie să se plieze pe austeritatea delicată și subtilă a imaginilor lui. Pe aluzia care, evitînd să se pronunțe, face din crăpătură o invitație virtuală la a te împărtăși dintr-un mister la care n-ai cum să dai năvală.

ușa crăpată –
mugurii zarzărului
stau să plesnească

            Pentru astfel de situații s-au ales dintotdeauna ritualuri care, chiar dacă nu dau rezultate practice verificabile, îi încîntă îndeajuns pe cei care le săvîrșesc: cântec murmurat – / își desface-aripile / o buburuză. Și îi înzestrează pe deasupra cu acea reținere discretă cuplată cu iminența unei așteptări abia surdinizate: vremea închisă – / stânjeneii stau gata / să se deschidă. Toate într-un echilibru fragil și dinamic pe care îl asigură ființele acestei lumi: frunze-n cădere – / din palmă își ia zborul / o gărgăriță. Un echilibru care include și generozitatea unei palme de pe care se poate decola.
            Starea lumii de azi răzbate și ea fățiș în țesătura de îngrijorări a celor trei rînduri: drujbă-n plină zi – / a amuțit până și / cântecul mierlei. Apropourile sînt aparent mai temperate, dar consecințele sînt drastice. Drujba se dovedește doar un travesti pentru o vrăjmășie care atentează la ordinea firii. Seninul de altădată, pentru cei siliți la peregrinări prin lumea cea mare, pare să nu-și mai afle loc în peisajul natal: lumea-n lung și-n lat – / cicoarea ca acasă / doar în ochii lui. Odihna nu se mai lipește de cei duși de-acasă, iar lăcrămioarele nu mai sînt aievea:

nopțile albe –
strivite între pleoape
lăcrămioarele

            La întoarcere, pustietatea locurilor e alinată doar de tremurul lipsit de frison al unor petale: liniște-mormânt – / lângă crucea de piatră / freamătă un mac. Doar corespondențe fără miez: liniștea mării – / în tonuri de crepuscul / plâns de pescăruș. Ziditorul de altădată pare să fi abandonat acest tărîm, lăsîndu-l pradă deșertului: castel de nisip – / ziditorul migălind / scara spre stele. Să fie suficient adevăr în semnele ce se întrevăd?

stea căzătoare –
vaierul cucuvelei
înalt în văzduh

Da și nu. Semnele sînt expresive dar înșelătoare dacă nu le vezi și pe cele de semn contrar. Poate că albastrul s-a ascuns doar o vreme: norii în zig-zag – / tot azurul coborât / în albăstrele. Poate n-ai întîlnit lumina neașteptată care împrăștie tenebrele: câmp de rapiță – / găsesc în sfârșit calea / în întuneric. Și nici lumina care flanchează cu certitudni un drum: drumul luminat – / de-o parte și de alta /  grânele coapte. Sau ai dat prea devreme uitării luminile dintîi: prima-ntâlnire – / în irișii albaștri / pâlpâie stele.
Poate că n-ai răspuns încă lunii care te caută cu inistență noapte de noapte:

nimeni acasă –
luna bate-n fereastră
noapte de noapte

_______________
*Ioana Bud - Cântec murmurat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu