clic pe logo

 siglaROKU

miercuri, 19 februarie 2020

Pe drumuri




Pe drumuri*


driving test -
I give priority
to a ray of sun

Poemul pe care l-am ales ca motto este unul în care alegoria este ușor de receptat. În contextul mai larg în care se contopește înțelesul celor două părți ale haiku-ului, testul de conducere devine unul de orientare, stabilire a ierarhiilor, călăuzire prin răscrucile vieții. Prioritatea, odată asumată, devine un fel de miză lirică asemenea celei statuate de Lucian Blaga: În cumpănă cu tot ce-a fost, pe-o rază de lumină, / înaintăm prin foi, prin aur răvăşit, prin brumă fină.
Pe drumul ales, cu siguranță că și astrele respectă consemnul și se molipsesc lesne de același lirism obiectiv: prioritate – / la trecerea de nivel / oprită luna și vin în întîmpinarea gesturilor umane: în mâna gheişei / luna de pe cer – / evantai deschis. Totul se transfigurează și lumea capătă consistența și savoarea amurgului închegat în picuri de lumină: sunset – / honey dripping / in my cup of tea.
Autoarea este la a treia carte de haiku. De data asta cea mai mare parte este alcătuită din poeme apărute în publicații sau premiate la concursuri de limbă engleză. Alte poeme sînt mlădiate pe imaginile propuse de organizatori.
O imagine în care argintarea apei în lumina piezișă a soarelui se împletește cu aceea a peștilor prinși în plasă - năvodul la mal / zbătându-se încă / zorii zilei – îndreptățește transfigurarea consemnată atît de prompt de  Cezar Florin Ciobîcǎ  „zbaterea peștilor trece asupra zorilor zilei”.
Omologarea zîmbetului cu o sămînță implică destinul nesigur al acesteia. Poate încolți, dar poate și pieri. Totdeauna rămîne însă o speranță – semințe la încolțit - / furîndu-i vecinei / primul zîmbet. Două imagini nu compun pentru a oferi comoditatea unei certitudini. Oferă însă un echilibru fragil și dinamic: emergency ward - / sharing the room with me / a chrysanthemum.
Într-un volum de haiku găsești cîteva momente de seninătate și destule compensații ironice: after failure — / I win the lottery / in my dreams. La fel de incitante sînt însă unele modele umile și modeste cu care, vrei, nu vrei, te identifici: immigrants... / they only brought with them / their stories.

Corneliu Traian Atanasiu

_____________
*An Drobot - Drumul spre Japonia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu