clic pe logo

 siglaROKU

luni, 16 martie 2020

Stăpân pe puterea care te stăpînește*



 Corneliu Traian Atanasiu

Am să încep reproducînd comentariul pe care l-am făcut unui poem al autorului la momentrul în care a fost trimis la concursul lunar ROMANIAN KUKAI:
„De cum am înregistrat poemul de mai jos în concurs, m-am bucurat de valoarea lui şi mi-am zis că e greu de crezut că voi mai înregistra un altul mai bun.

plouă cu soare –
cântărind curcubeul
cumpăna fântânii

Pentru mine era clar că ar fi trebuit să iasă cîştigător, dar rămînea să primească şi girul votanţilor. Faptul că a cîştigat este totuşi o supriză, nu cît priveşte valoarea lui indiscutabilă, ci în privinţa gustului deja format al votanţilor care i-au acordat un număr de puncte aproape dublu faţă de cele ce l-au urmat.
            Ce m-a uimit şi m-a încîntat din capul locului a fost simplitatea şi echilibrul expresiei. Nimic forţat, formulări fireşti, făcute parcă să invoce cît mai direct imagini pline de o emoţie necăutată, intrinsecă. Un singur cuvînt, cântărind, parcă îngînînd linia greoaie a cumpenei, evadează din imagini spre altă zare – aceea a spiritului.
            Nimic nu implică prezenţa sau existenţa omului, totul este manifestare liberă a fenomenelor naturii. Cumpăna este doar o relicvă simbolică integrată în rîndul stihiilor. Poate doar ideea prezumată că ar exista un observator care le evocă numindu-le şi ne atrage privirea către ele. Dar acesta poate fi şi o entitate spirituală, şi ea uimită de cum s-au nimerit lucrurile şi de ceea ce ele spun inimii fără să sufle o vorbă.
            În ploaia cu soare resimţim totdeauna bucuria de moment a împăcării elementelor altfel adverse, dacă nu incompatibile, nu degeaba expresia populară continuă cele spuse cu mîine-i sărbătoare. Nu ştiu ce a intenţionat autorul, dar pot să-mi închipui, că în acel moment de ploaie uşoară, luminată de soare, curcubeul s-a nimerit călare pe cumpăna fîntînii. Pe unul din capetele ei, ca pe o cobiliţă purtată pe umăr de o fiinţă cvasimitică, un fel de erou din basme sau din poveşti.
            La ce-ar fi bună cumpăna decît la a cumpăni, a cîntări lucrurile şi a le pune în echilibru. Un echilibru dinamic obţinut prin clătinări şi legănări uşoare. În cazul de faţă, se pare că făptura inconsistentă a curcubeului poate ţine în echilibru, în uimirea noastră de moment, toată amărăciunea nemărturisită a vieţii.
            Ploaia cu soare este afară, dar euforia ei de moment ne atrage atenţia asupra puterii noastre interioare de a cumpăni cu grijă lucrurile lumii pentru ne păstra armonia interioară aşijderea celei revelată, cînd şi cînd, de concordia stihiilor. Cumpăna fîntînii ne oferă de data asta o pildă vie, cîntărind ponderea nebănuită şi fabuloasă pe care  o dobîndeşte curcubeul în clipă. Totul este să o şi merităm.”
            Azi, la mai mulți ani de cînd am făcut acest comentariu, îmi dau seama că poemul ne poate servi ca o paradigmă a rostului urmărit în compunerea unui haiku. Ceea ce intenționează, mai mult sau mai puțin conștient, autorul este să găsească un echilibru între cele două părți ale poemului. Să le facă să balanseze ușor, aluziv, în așa fel încît să trezească în sufletul cititorului, simultan, o anume tensiune și bucuria de a o putea împăca, de a o potoli pe moment. De a resimți, în acest cadru spiritual privilegiat, că adversitatea lumii a sublimat în mod neașteptat și prin puterea lui sufletească. Cu cuvinte pe care le-am preluat de la Andei Pleșu și el, la rîndul lui, de la un înțelept arab, Ibn Arabi, pot spune că un haiku bun îți împărtășește într-o clipă „taina de a fi stăpîn pe puterea care te stăpîneşte”.
            În multe poeme, deși par ușor manieriste și prin recuzita nostalgic-rurală și prin punerea-n paralel a unui fapt natural și al unuia domestic, simțim că această corespondență este una profundă nu doar pentru cultura acestui neam ci și pentru o anume întrepătrundere suprafirească între cele două categorii aparent inconfundabile. Acolo unde ele se întîlnesc este cu siguranță izvorul miturilor. Al integrării omului în cosmos.   

zăpada mieilor –
buna pudrând cu zahăr
prăjiturile

            Rădăcinile omului sînt multiple și uneori haiku-ul ni le poate dezvălui într-un mod de-a dreptul contrariant: cetate veche – / printre ruine doar / urzicile vii. Regretele pentru sincopa se pare inevitabilă a istoriei sînt contrabalansate parcă de vivacitatea urzicilor. De urzicătura poemului care ne face în acest moment mai înrudiți cu lumea vie decît cu specia umană atît de oscilantă.
            Lumea vie, privită dinspre orizontul domestic, aparent un pic mai securizant, este adesea izvor de tristețe sau măcar de emapatie cu ființele care înfruntă condițiile mult mai vitrege ale vemii: brumă târzie – / gaiţa spărgând în zadar / o nucă seacă. Asta poate și pentru că, în universul domestic, omul beneficiază de prelucrarea licorilor naturale care îndulcesc nu doar cerul gurii ci și spiritul:  amurg de toamnă – / din ulcelele cu must / izvorând poveşti. Adevărata solidaritate și miezul vieții umane reușește să se adune în jurul unor simboluri cu cît mai aburoase cu atît mai consistente: iarnă ca-n povești – / samovarul fierbinte / așteptând drumeții.
            Poate că temeiurile pe care le poate da haiku-ul vieții noastre pămîntene sînt asemănătoare cu un îndemn hîtru al lui Marin Sorescu: „oameni, nu vă pierdeți optimismul nici de-ați crăpa”. Sau, ca în acest poem al unei fecundități de final:

după furtună –
aurită cu polen
băltoaca din drum

__________________________________

 *Valer Pop - Cântărind curcubeul















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu